Jump to content

Mi az ICOMOS?

Az ICOMOS az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye. Az 1965-ben létrehozott civil szakmai szervezet meghatározó a világ műemlékvédelmében. Az itt kidolgozott irányelveket a legtöbb ország átülteti saját műemlékvédelmi gyakorlatába. A nemzetközi fórumon is tevékenyen dolgozó tagok saját országukban nemzeti bizottságokat alkotnak. Feladatuk a nemzetközi és hazai műemlékvédelmi elvek összhangjának megteremtése. Szakembereket delegál a nemzetközi szakbizottságokba és saját problémái megoldására nemzetközi szakembereket igényelhet.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a nemzetközi szervezet egyik legnagyobb és legbefolyásosabb tagszervezete. Tagjai a magyar műemlékvédelem meghatározó szakemberei. Építészek, régészek, művészettörténészek, kertépítészek, restaurátorok, történészek, vegyészek, geológusok, statikusok és a műemlékvédelemhez kapcsolódó minden más szakág képviselői vesznek részt munkájában.

Büszkék vagyunk arra, hogy az európai ügyekért felelős alelnököt a magyar ICOMOS adta Fejérdy Tamást személyében, aki 2005-től 2008-ig töltötte be ezt a tisztséget.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság célja, hogy a magyar műemlékvédelem is elfoglalhassa a hazai kultúrában az őt megillető helyet. Ennek érdekében az ismeretterjesztés, a szakértés, a publikációk, a megfelelő állásfoglalások kialakítása egyre nagyobb szerepet kell kapjanak a szervezet életében. Az egész világon megfigyelhető változások miatt itthon is egyre fontosabbá válik értékeink szakszerű védelme. Nemzetközi fórumokon pedig megfelelő súllyal kell felvonultatni eredményeinket. Számos értékünk még ma is kihasználatlan, feltáratlan. Mások a gondatlanság, az átgondolatlan fejlesztések miatt kerülhetnek különös veszélybe.

A fenti feladatok elvégzése egyre szélesebb körű feladatot jelent az ICOMOS számára, ami maga után vonja a költségeink folyamatos növekedését is. A pályázatokon elérhető támogatások a közeljövőben beszűkülnek. Ezért fontos a számunkra olyan támogatók felkutatása, akik azonosulni tudnak a műemlékvédelem célkitűzéseivel és pénzügyi helyzetükből adódóan lehetőségük van ennek támogatására is.

Kérjük, hogy támogassa az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság - mely 2005 óta közhasznú szervezet - célját és munkáját.

ICOMOS MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁG EGYESÜLET
1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 1. 3/308.
Tel/fax: 06 1 2254-966
Tel: 06 1 2254-965
E-mail:
© 2006 ICOMOS - Impresszum

Impresszum infó

Kreatív weboldal készítés: Senswerk